Zentangle is het helemaal tegenwoordig!
De laatste tijd is het zgn Zentangle tekenen erg populair, hoorde ik laatst. Er worden overal workshops gegeven en de boeken met voorbeelden gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar wat is het?
 

  
Book of Kells


Zentangle is een kunstvorm, en tegelijkertijd een meditatie, ontwikkeld door artieste/calligrafe Maria Thomas en meditatie-monnik Rick Roberts in de Verenigde Staten.
Op zekere dag liep Rick de werkruimte van Maria binnen en zag hoe zij prachtige letters aan het versieren was. Ze leken op de mooie initialen in 'The Book of Kells', het beroemde manuscript dat rond het jaar 800 door Keltische monniken geschreven werd en beschouwd wordt als een hoogtepunt van de Westerse calligrafie.

Hij sprak haar aan en toen leek het net alsof Maria uit een 'bijna-trance' kwam. Zijzelf omschreef deze ervaring als een gevoel van vrijheid, welzijn en totale ontspanning, gecombineerd met complete focus, aandacht. Daarin herkende Rick datgene wat er bij een meditatie gebeurt, iets waar hij 17 jaar ervaring mee had opgedaan. Zo begon hun ontdekkingsreis, waarbij ze meditatie en tekenen combineerden tot een eenvoudige en elegante methode, die ze de naam ZENTANGLE gaven.


Zentangle tekeningen gemaakt met Pigma Micron Pen

 

Tangle in het Engels betekent 'wirwar, knoop' maar ook wel 'omarming'.

En 'zen' is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme: je zoekt naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.

Hoe ingewikkeld Zentangles ook lijken, zij zijn eenvoudig te tekenen met simpele, herhalende lijnen. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht prachtige abstracte kunst te creëren.

Een zentangle tekening in zwart wit

 

Zoals je ziet is een Zentangle een pentekening opgebouwd uit eenvoudig te tekenen lijnen, die samen patronen vormen. Door elke lijn bewust en weloverwogen te tekenen, verhoogt het tekenen van een Zentangle de aandacht.

Ideaal voor deze manier van tekenen is de Sakura Pigma Micron pen of een andere fijne marker zoals de iDentipen of de calligraphy-pennen van Sakura. De tekeningen zijn vaak in zwart maar soms wordt ook kleur gebruikt, of aquarel toegevoegd. Het tekenen zelf is al een genot maar ook de resultaten zijn het bekijken waard.

Zentangle kun je gebruiken om creativiteit te stimuleren, aandacht te verhogen, je vaardigheden te onderhouden of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je gemoedstoestand te veranderen, je zelfvertrouwen te verhogen of gewoon om iets moois te creëren.

Kijk maar: een lesje van Maria herself!

Hier vind je ook mooie zentangle-voorbeelden >

Sorteer op
 • Sakura Pigma Micron 05 pen zwart of kleur 0.45mm
  Sakura Pigma Micron 05 pen zwart of kleur 0.45mm
  € 3,50
 • Sheaffer Calligrafie Viewpoint Pen Medium punt
  Sheaffer Calligrafie Viewpoint Pen Medium punt
  € 12,95
 • Zentangle Tool Set 10-delig
  Zentangle Tool Set 10-delig
  € 9,75
 • Zentangle Tool Set 12-delig
  Zentangle Tool Set 12-delig
  € 13,95
© 2008 - 2024 writersplaza | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel